Skip to main content

Logo auxilia

Margareth Groot (Nepal) oktober 2015

Ik ben inmiddels ruim een maand terug in Nederland, terugkijkend op een mooie, indrukwekkende, waardevolle reis in Nepal, waaronder een maand Khagendra en de laatste anderhalve week rondgetrokken met mijn zoon Wouter.

Nepal: Een prachtig land, hoge bergen, vriendelijke mensen, interessante cultuur.
Een grote aardbeving in april met veel naschokken, minimaal 8500 mensen vonden de dood, vooral in de bergen. Veel dorpen en huizen verwoest. Na de regentijd kon er weer worden gebouwd, maar na 8 jaar eindelijk een nieuwe grondwet, maar die niet werd geaccepteerd (door politieke redenen) door de “Terrai” bevolking, het grensgebied met India. Deze groep blokkeert al 4 maanden de grens met India, waardoor er geen transport/handel meer mogelijk is (ook hulpdiensten wachten voor de grens, maar komen er niet meer in). Er is veel geld wereldwijd gedoneerd voor het bieden van hulp, maar het vervoersprobleem is heel groot (gas!)en de regering coördineert dit slecht. Iedere dag is er meer als 14 uur (onverwachtse) powercut. De stroom valt dan uit. Gas is op of schaars, dus er wordt gekookt op hout. Rijen van een paar km voor een tankstation.

De bevolking lijdt, er is weinig toerisme, dus weinig inkomsten. En de wintertijd is begonnen...
In Khagendra, het “new life centre for disabled people” in Kathmandu, een hele goeie tijd gehad; wat extra aandacht kunnen geven aan de mensen die er wonen, gewoon een praatje maken, luisteren naar hun verhalen, een spelletje, samen wat ondernomen. Kortom er “even voor ze zijn” en een onderdeel te kunnen en mogen zijn van het leven in Nepal, toch anders als alleen als toerist.

Met het sponsorgeld heb ik muziekinstrumenten aangeschaft, tuingereedschap, spulletjes m.b.t. het kweken van groenten, creatief materiaal enz.
Het centrum wordt gesponsord door verschillende organisaties uit o.a. Nederland (b.v. “Kumari”), Engeland (b.v. “First Change Nepal”), Australie. De meeste bewoners, waarvan de familie het niet kan betalen, worden langdurig gesponsord (verblijf, kleding, laptops/ aanpassingen). Dit is gelukkig goed geregeld, alleen je bemerkt dat er verder weinig is.
Met wat Engelse vrijwilligers, een team van fysiotherapeuten, die hier o.a. een paar maanden waren, zijn we begonnen met het opruimen en een nieuw plan maken voor de grote tuin. Overal wordt er afval neergegooid en af en toe wordt dit (zo mogelijk) verbrand. Wij hebben veel rotzooi opgeruimd, verbrand (met mondkapjes voor, want wat stinkt dit!!) en getracht er één hoop van te maken.

Voorlichting gegeven over het belang van het netjes houden van de tuin.
Zoon Wouter gaat in de maand januari 2016 vrijwilligerswerk doen in Khagendra en houdt mij op de hoogte van de besteding van het geld.
Waar ik toegezegd heb, om een bijdrage te kunnen leveren, is o.a. het volgende;
Er wordt binnen korte termijn een klein verhard speelveldje aangelegd voor balspelen, met of zonder rolstoel. Ook worden er plastic vaten aangeschaft om nog meer groenten te kunnen verbouwen (op rolstoelhoogte).
Aan Bharat Whasti van Cross Borders, in Nepal degene waar wij veel mee te maken hadden, ons begeleidde en veel betekent voor projecten in de bergen waar mensen veel lijden door de aardbevingen, heb ik, namens jullie, 700 euro gedoneerd. Hij zorgt er voor, in overleg met mij, dat dit geld een goede bestemming krijgt.

Contact

 Naar Contactpersonen>

U kunt ons werk ondersteunen:

NL16 RABO 0368948870
t.n.v. Auxilia-Brasili-ja

KvK nr: 371000429
RSIN/fiscaalnr. 816039562

 anbi logo

Sponsors

Add Social
't Fortuin Wervershoof
Drukkerij De Letter

Archief

In het archief vindt u:

  • de projecten op jaarvolgorde
  • een verzameling van de rondzendbrieven

Ga naar het archief >

logo sponsorkliks

©Copyright Digital-Dreams webdesign - Alle rechten voorbehouden.

www.digital-dreams.nl