Skip to main content

Logo auxilia

Archief rondzendbrief

Rondzendbrief december 2022

De 7de van Kees

Afgelopen jaar was me het jaartje wel. We hebben aardig wat voor de kiezen gekregen in 2022:
grensoverschrijdend gedrag, versnelde klimaatverandering, gespannen situatie wereldwijd, verharding van onze maatschappij, stikstofproblematiek, schendingen van de rechten van de mens, oorlog in de Oekraïne, vluchtelingenstroom. Over het algemeen negatieve berichtgeving. Is er dan niets positiefs te melden? Ja zeker wel, maar dan zoek ik het dichter bij huis:

*Er worden enveloppen met 50 euro uitgedeeld aan mensen die in de rij staan bij de voedselbank.

*In Hoorn houdt Jan vd Gracht voor de 15de keer zijn inzamelingsactie en vult daarmee kerstpakketten voor mensen die tussen de wal en het schip vallen.

*In 2020 zou een groep jongeren (15 vrijwilligers) uit HeerHugowaard naar Oeganda gaan om daar te helpen met het BUVAD-project. Door cornona kon de reis niet doorgaan. Dit jaar zijn ze in oktober naar Burundi gegaan om daar te bouwen aan een vakschool.

*Mensen die spontaan een deel van de 190 euro energieteruggave sponsoren.

Het zijn misschien op het eerste gezicht ook helemaal geen grootse dingen, maar het zijn wel stenen die in rivieren van mensen gelegd of verlegd worden. Ook Auxili-ja! is misschien niet bezig met grootse dingen, maar ik ben er wel van overtuigd dat ook wij stenen verleggen.
Ik ga nog even terug in de tijd.

Terugdenkend aan het moment dat Sjaak de Boer mij vroeg toe te treden tot Auxili-ja! dan kom ik ergens in 1998-1999 uit. Ik was gestopt als directeur van een basisschool en volgens Sjaak had ik nu wel tijd over om erin te stappen. Tot nu heb ik daar geen spijt van. Zolang mijn gezondheid het toelaat wil ik het werk als secretaris graag blijven doen. Sinds een maand ongeveer is Marta Bakker-Sobolewska ons komen versterken. De groep bestaat nu uit 9 personen, waarvan er eentje vanuit Den Haag toeziet hoe alles reilt en zeilt. Even tussendoor: Weet u wat ik heel bijzonder vind? Binnen onze stichting zitten er 3 mensen in het “bestuur” die ik zelf als leerling op de basisschool in de klas heb gehad. Ik laat in het midden of ze nu beter of minder goed naar me luisteren als tijdens hun basisschooltijd.

“Tot nu toe heb ik daar geen spijt van”.

Soms wordt me namelijk de vraag gesteld of 22 jaar je inzetten voor een stichting niet verveelt, niet saai wordt. Mijn antwoord is kort maar duidelijk: “Nee”. We zijn nog steeds een groep die betrokken en bevlogen is om te doen wat we al ruim 36 jaar doen. Om nogmaals de woorden van Martijn aan te halen: Wat ik stiekem altijd al dacht is gisteravond bevestigd: we zijn een unieke, hechte en bonte verzameling mensen met bevlogenheid en betrokkenheid die het belangrijk vindt op enige wijze iets te betekenen voor de mensen om ons heen.”

Ik wens u allemaal hele sfeervolle kerstdagen en een spetterend 2023.

En ik zie u heel graag op zondag 26 maart in ‘t Fortuin bij het Werelds Proeven.

 

Kees Ooijevaar

Rondzendbrief september 2022

De zesde van Kees

Tijdens de slotavond van het Middenkoor (een koor dat eens per maand een viering in de kerk van Wervershoof opluistert) had ik een aantal cd’s meegenomen. Het allereerste nummer dat ik hoorde was “Ik heb een steen verlegd” van Bram Vermeulen. Ik moest meteen denken aan het afscheid van mijn schoonmoeder. Drie kleinkinderen zongen en speelden dat lied bij de crematie. Mijn schoonmoeder was een hele lieve, eenvoudige vrouw, maar toch heeft ook zij een steen verlegd, misschien geen grote, maar toch. Ieder mens verlegt of legt een steen in een rivier op aarde. Die rivier stroomt niet meer op dezelfde manier.

Ik moest hieraan denken toen ik op zoek was naar een thema dat zou passen bij de viering van zondag 21 augustus, een viering die gehouden wordt tijdens kermis Wervershoof, in de botsauto’s. Welke stenen wil jij en kun jij verleggen in de rivier zodat het water beter gaat stromen? ”Een steen verleggen” waardoor de rivier anders gaat dan voorheen? Dat impliceert een grote steen. Maar, zulke grote stenen zijn toch nauwelijks te dragen. Hebben we dan geen stenen verlegd? Gelukkig staat er ook in de tekst van het lied van Bram Vermeulen dat deze steen misschien een kiezel is. Een kiezel is klein en hanteerbaar, maar diezelfde kiezels verleggen ook de loop van de rivier. Kleine kiezels zijn hanteerbaar, voelen niet gewichtig en belangrijk. Al die kleine kiezels die we met zijn allen hebben neergelegd zijn misschien ogenschijnlijk klein, maar in rivieren van anderen misschien een grote verandering van de stroom. Die kiezels die we samen met elkaar gelegd hebben maken het juist zo machtig. Welke stenen hebben we verlegd afgelopen periode? Ik denk geen grote steen, die vind ik moeilijk te dragen. Maar toch, mijn hoop is dat we samen met anderen veel kiezels heb gelegd, verlegd, waardoor de negatieve stroom veranderd wordt naar liefde, licht en verbondenheid. Soms verlegt iemand een grote steen en krijgt de rivier een verwoestend karakter (voorbeelden genoeg in deze tijd), soms zorgen juist die grote stenen voor rust in de rivier (Mandela, King, Bake for Life, Tijn Kolsteren (6 jaar jong die tijdens Serious Request 2016 nagels lakte van o.a. BNers en zo ruim 2 miljoen euro ophaalde).

Rondzendbrief juni 2022

De 5e van Kees

86.400

Stel dat je een prijs hebt gewonnen in een hele bijzondere wedstrijd. Iedere morgen stort je bank namelijk €86.400,- op je rekening, naar eigen inzicht te besteden. Maar, zoals vaak bij wedstrijden, zijn er regels aan deze wedstrijd verbonden.
Deze regels zijn:
• Alles wat je die dag NIET besteedt, wordt weer van je afgenomen.
• Je mag geen geld overmaken naar een andere privé rekening. Je mag het alleen uitgeven.
• Iedere ochtend heeft de bank een nieuwe rekening voor je geopend met een bedrag van €86.400,- voor die dag.
• De bank kan op ieder moment, zonder waarschuwing vooraf, de wedstrijd staken. Wanneer zij dat doen is het “game over” en ontvang je niets meer!

Lees meer …Rondzendbrief juni 2022

Rondzendbrief februari 2022

De vierde van Kees

Ruim een half jaar geleden las ik een stukje tekst onder het kopje “In 60 seconden” in “Het Noord Hollands Dagblad”. Ik heb dat artikel als uitgangspunt genomen, met zeer veel dank aan de schrijver of schrijfster.

Ik zou eigenlijk meer bij de lokale middenstand, de lokale ondernemer, moeten kopen. Ik weet dat, maar het is verleidelijk om iets te bestellen via internet. Dat heeft een aantal voordelen: je hoeft niet naar de winkel, het bestelde wordt bij je thuis gebracht, het is vaak een stuk goedkoper en, als je via de website van Auxili-ja! (www.auxilia-brasili-ja.nl) de afbeelding Sponsorkliks aanklikt en je winkel zoekt kun je ons sponsoren. Het kost je geen cent extra, alleen een klein beetje extra moeite.

Lees meer …Rondzendbrief februari 2022

Rondzendbrief januari 2022

De derde van Kees

“Dat is een druppel op een gloeiende plaat”
“Je moet geen water naar de zee dragen”
“Dat zet geen zoden aan de dijk”

U kent deze uitdrukkingen vast wel (misschien zelfs nog wel een paar meer met ongeveer dezelfde betekenis) en zit er volgens u wel een kern van waarheid in. Als ik die uitdrukkingen van toepassing laat zijn op onze stichting dan kom je snel op de vraag: die kleine organisatie die Auxili-ja! is, zou die nu echt een verschil kunnen maken? Ik kan u verzekeren dat, als wij zouden denken dat wij geen enkel verschil zouden maken, wij allang het bijltje erbij neer gegooid zouden hebben. Wij zijn er met zijn allen namelijk van overtuigd dat wat wij doen (wereldwijd ondersteunen van kleinschalige projecten die ten goed komen aan de lokale bevolking) wel degelijk zin heeft. Dat wij op dit moment vanwege de vele beperkende maatregelen in “de sluimerstand” staan is even een ander verhaal.

Niets doen is voor ons namelijk helemaal geen optie.

Lees meer …Rondzendbrief januari 2022

Contact

 Naar Contactpersonen>

U kunt ons werk ondersteunen:

NL16 RABO 0368948870
t.n.v. Auxilia-Brasili-ja

KvK nr: 371000429
RSIN/fiscaalnr. 816039562

 anbi logo

Sponsors

Add Social
't Fortuin Wervershoof
Drukkerij De Letter

Archief

In het archief vindt u:

  • de projecten op jaarvolgorde
  • een verzameling van de rondzendbrieven

Ga naar het archief >

logo sponsorkliks

©Copyright Digital-Dreams webdesign - Alle rechten voorbehouden.

www.digital-dreams.nl